
SENATE AMENDED
PRIOR PRINTER'S NO. 1744 PRINTER'S NO.  2681

THE GENERAL ASSEMBLY OF PENNSYLVANIA

HOUSE BILL 
No. 1351 Session of 

2013 

INTRODUCED BY SONNEY, GIBBONS, GINGRICH, HARKINS, LUCAS, 
MILLARD, PICKETT, READSHAW, COHEN, BIZZARRO, WATSON, MILNE, 
MURT, KORTZ, PAINTER AND CALTAGIRONE, MAY 8, 2013 

AS AMENDED ON THIRD CONSIDERATION, IN SENATE, NOVEMBER 18, 2013

AN ACT
Amending the act of October 5, 1978 (P.L.1109, No.261), entitled 

"An act requiring the licensing of practitioners of 
osteopathic medicine and surgery; regulating their practice; 
providing for certain funds and penalties for violations and 
repeals," further providing for physician assistants.
The General Assembly of the Commonwealth of Pennsylvania 

hereby enacts as follows:
Section 1.  Section 10(g) of the act of October 5, 1978 

(P.L.1109, No.261), known as the Osteopathic Medical Practice 
Act, amended July 20, 2007 (P.L.316, No.47), is amended and the 
section is amended by adding a subsection to read:
Section 10.  Licenses; exemptions; nonresident practitioners; 

graduate students; biennial registration and 
continuing medical education.

* * *
(g)  The supervising physician shall file with the board an 

application to utilize a physician assistant containing a 
description of the manner in which the physician assistant will 
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assist the supervising physician in his practice, the method and 
frequency of supervision, including, but not limited to, the 
number and frequency of the patient record reviews required by 
subsection (j.1) and the criteria for selecting patient records 
for review when 100% review is not required, and the geographic 
location of the physician assistant. UPON SUBMISSION OF THE 
APPLICATION, BOARD STAFF SHALL REVIEW THE APPLICATION ONLY FOR 
COMPLETENESS AND SHALL ISSUE A LETTER TO THE SUPERVISING 
PHYSICIAN PROVIDING THE TEMPORARY AUTHORIZATION FOR THE 
PHYSICIAN ASSISTANT TO BEGIN PRACTICE. IF THE APPLICATION IS NOT 
COMPLETE, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, REQUIRED INFORMATION OR 
SIGNATURES NOT BEING PROVIDED OR THE FEE NOT BEING SUBMITTED, A 
TEMPORARY AUTHORIZATION FOR THE PHYSICIAN ASSISTANT TO BEGIN 
PRACTICING SHALL NOT BE ISSUED. THE TEMPORARY AUTHORIZATION, 
WHEN ISSUED, SHALL PROVIDE A PERIOD OF 120 DAYS DURING WHICH THE 
PHYSICIAN ASSISTANT MAY PRACTICE UNDER THE TERMS SET FORTH IN 
THE WRITTEN AGREEMENT AS SUBMITTED TO THE BOARD. WITHIN 120 DAYS 
THE BOARD SHALL NOTIFY THE SUPERVISING PHYSICIAN OF THE FINAL 
APPROVAL OR DISAPPROVAL OF THE APPLICATION. IF APPROVED, A FINAL 
APPROVAL OF THE WRITTEN AGREEMENT SHALL BE ISSUED TO THE 
SUPERVISING PHYSICIAN. IF THERE ARE DISCREPANCIES THAT HAVE NOT 
BEEN CORRECTED WITHIN THE 120- DAY PERIOD, THE TEMPORARY 
AUTHORIZATION TO PRACTICE SHALL EXPIRE. There shall be no more 
than four physician assistants for whom a physician has 
responsibility or supervises pursuant to a written agreement at 
any time. In health care facilities licensed under the act of 
July 19, 1979 (P.L.130, No.48), known as the "Health Care 
Facilities Act," a physician assistant shall be under the 
supervision and direction of a physician or physician group 
pursuant to a written agreement, provided that a physician 
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supervises no more than four physician assistants at any time. A 
physician may apply for a waiver to employ or supervise more 
than four physician assistants at any time under this section 
for good cause, as determined by the board. In cases where a 
group of physicians will supervise a physician assistant, the 
names of all supervisory physicians shall be included on the 
application.

* * *
(j.1)  Patient record review.--

(1)  The approved physician shall countersign 100% of the 
patient records completed by the physician assistant within a 
reasonable time, which shall not exceed ten days, during each 
of the following time periods:

(i)  The first 12 months of the physician assistant's 
practice post graduation and after the physician 
assistant has fulfilled the criteria for licensure set 
forth in subsection (f).

(ii)  The first 12 months of the physician 
assistant's practice in a new specialty in which the 
physician assistant is practicing.

(iii)  The first six months of the physician 
assistant's practice in the same specialty under the 
supervision of the approved physician, unless the 
physician assistant has multiple approved physicians and 
practiced under the supervision of at least one of those 
approved physicians for six months.
(2)  In the case of a physician assistant who is not 

subject to 100% review of the physician assistant's patient 
records pursuant to paragraph (1), the approved physician 
shall personally review on a regular basis a selected number 
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of the patient records completed by the physician assistant. 
The approved physician shall select patient records for 
review on the basis of written criteria established by the 
approved physician and the physician assistant. The number of 
patient records reviewed shall be sufficient to assure 
adequate review of the physician assistant's scope of 
practice.
* * *
Section 2.  This act shall take effect in 60 days.
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